Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:
» EU zet Orbán buitenspel om onderhandelingen over toetreding Oekraïne te starten
» Finland sluit opnieuw de grens met Rusland
Voor 2024 wordt een daling verwacht
Er is nog nooit zo veel steenkool verbruikt als in 2023, dat maakte het Internationaal Energieagentschap (IEA) bekend in een vandaag verschenen rapport. De wereldwijde vraag naar de brandstof bereikte dit jaar de 8,53 miljard ton, ‘een ongekend niveau’, aldus Le Monde.
Het Franse dagblad merkt op dat 2023 ook het warmste jaar ooit gemeten is. ‘Het verbranden van steenkool om energie te produceren is verantwoordelijk voor een groot deel van de CO₂ in de atmosfeer, wat leidt tot opwarming van de aarde.’
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.
In Azië is de vraag naar steenkool het grootst: volgens het IEA is het verbruik in China dit jaar met 220 miljoen ton (4,9 procent) gestegen ten opzichte van 2022, in India met 98 miljoen ton (8 procent) en in Indonesië met 23 miljoen ton (11 procent). Daarentegen is het steenkoolverbruik sterk gedaald in Europa (met 107 miljoen ton, oftewel 23 proecnt) en in de Verenigde Staten (met 95 miljoen ton, of 21 procent). De daling in Europa en de VS is voornamelijk als gevolg van het uitfaseren van steenkool in elektriciteitscentrales en de dalende industriële activiteit, aldus Le Monde.
Vanaf 2024 zal het wereldwijde verbruik dalen, verwacht het IEA. Vooral een aanzienlijke toename van wind- en zonne-energie zal het steenkoolverbruik voor elektriciteitsopwekking doen afnemen. Het agentschap denkt niet dat het verbruik van steenkool voor industriële doeleinden, zoals cementproductie zal verminderen.
Lees ook:
+ There are no comments
Add yours