Myanmar: drie jaar na de staatsgreep boekt het verzet vooruitgang

Estimated read time 2 min read

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Elon Musk krijgt toch geen salarispakket van 55 miljard dollar van Tesla

» Spanje: Catalaanse separatisten stemmen tegen omstreden amnestiewet

Het omvangrijke offensief begon eind oktober

De opstandelingen in Myanmar melden dat ze steeds dichter bij de overwinning komen op het leger, dat drie jaar geleden de macht greep. Al Jazeera schrijft dat de vooruitgang het gevolg is van een omvangrijk offensief dat eind oktober werd ingezet. Een alliantie van verschillende gewapende groepen die zich verzetten tegen de militaire junta rukt op in verschillende gebieden van het land en neemt militaire buitenposten en verschillende plaatsen in. 

360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘Na drie jaar is de Lenterevolutie sterker dan ooit,’ zei Duwa Lashi La, waarnemend president namens de Regering van Nationale Eenheid van Myanmar, dinsdag. Het leger staat voor zijn grootste uitdaging sinds het in 2021 de gekozen regering van Aung San Suu Kyi omver wierp. De Verenigde Naties en mensenrechtengroeperingen hebben het leger sindsdien beschuldigd van ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder misdaden tegen de menselijkheid in hun optreden tegen de oppositie. 

Volgens de lokale waarnemingsgroep Assistance Association for Political Prisoners zijn er sinds de staatsgreep minstens 4468 burgers gedood en worden er bijna 20.000 mensen vastgehouden op politieke gronden.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours