Spanje: Catalaanse separatisten stemmen tegen omstreden amnestiewet

Estimated read time 2 min read

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Myanmar: drie jaar na de staatsgreep boekt het verzet vooruitgang

» Elon Musk krijgt toch geen salarispakket van 55 miljard dollar van Tesla

‘De regering hangt aan een zuiden draadje’

‘Junts vernedert Sánchez opnieuw en dwingt hem te heronderhandelen over de amnestiewet’, kopt de Spaanse krant ABC. Dinsdag stemde de Catalaanse separatisten tegen de controversiële amnestiewet in het Spaanse parlement. De wet voorziet in een generaal pardon voor honderden Catalaanse pro-onafhankelijkheidsactivisten die betrokken waren bij het illegale referendum in 2017, maar gaat volgens Junts niet ver genoeg.

360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Dit is een zware klap voor PSOE van premier Pedro Sánchez en een onverwachte wending, aangezien de steun van Junts aan de regering in ruil voor deze wet de premier in staat had gesteld om in functie te blijven ondanks zijn nederlaag bij de parlementsverkiezingen in juli 2023. ‘Het is onbegrijpelijk dat Junts tegen een wet stemt die de partij al vier keer eerder had gesteund,’ zei minister van Justitie Félix Bolaños.

De wet beschermt Catalaanse separatisten niet die beschuldigd worden van terrorisme of verraad, de twee aanklachten tegen de voormalig Catalaanse president Carles Puigdemont en leider van Junts. PSOE heeft de door zijn partij voorgestelde amendementen niet bekrachtigd, omdat ze waarschijnlijk zouden sneuvelen als tegenstanders naar de Europese rechter stappen. Het wetsvoorstel wordt nu teruggestuurd naar een parlementaire commissie en wordt binnen dertig dagen opnieuw in stemming gebracht

‘De regering hangt aan een zijden draadje’, concludeert parlementair journalist Xosé Hermida van El País. ‘Zonder amnestie overleeft de regering niet.’ Maar volgens Hermida staat er voor Puigdemont ook veel op het spel: ‘de voormalig president verliest de kans om terug te keren naar Spanje [zonder amnestie belandt hij in de gevangenis] en laat honderden mensen die bedreigd worden met gevangenisstraf of boetes van miljoenen euro’s aan hun lot over.’ Het is dus afwachten of Junts zover wil gaan om de regering-Sánchez vanwege dit punt te laten valen.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours