EU stemt in met pakket van 50 miljard euro voor Oekraïne nu Orbán zwicht voor druk

Estimated read time 2 min read

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS: Frans reclamebureau moet 350 miljoen dollar betalen voor rol in opioïdencrisis

» EU-leiders beloven meer concessies om boze boeren te sussen

Orban maakt draai tijdens EU-top

Een krachtig en eensgezind optreden van de EU-lidstaten heeft Viktor Orbán ervan overtuigd een einde te maken aan zijn ‘chantage’ en een financieringspakket van 50 miljard euro voor Oekraïne te steunen. Dat schrijft Politico. De Hongaarse premier, die sinds december had volgehouden de fondsen te blokkeren, maakte een draai tijdens een topontmoeting van EU-leiders op donderdag.

360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘Er was een maandenlang charmeoffensief van de Italiaanse premier Giorgia Meloni en wat wining-and-dining van de Fransen voor nodig om de Hongaarse premier Viktor Orbán zover te krijgen dat hij instemde met het sturen van 50 miljard euro aan hulp naar Oekraïne’, schrijft de politieke nieuwssite. ‘Orbán bond uiteindelijk in tijdens een ontbijt met commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Giorgia Meloni.’

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel opende donderdag de top met de mededeling dat er een deal was bereikt, inclusief kleine concessies aan Hongarije. Een jaarlijkse discussie over het hulppakket en ‘indien nodig’ een herziening over twee jaar zou ‘Orbán in staat stellen in zijn thuisland zijn gezicht te redden’, zo zei een EU-diplomaat tegen Politico.

‘Nog belangrijker om Boedapest over de streep te trekken, was (…) de garantie dat de manier waarop de rechtsstaat in Hongarije wordt geëvalueerd door de Europese Commissie op een eerlijke en objectieve manier gebeurt. Dit werd gedaan om het diepe wantrouwen van Boedapest ten opzichte van de Commissie over het uitbetalen van geld aan Hongarije te herstellen’, aldus Politico.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours