Wereldnieuws: Spiritualiteit is big business & meer

Estimated read time 6 min read

Spiritualiteit is big business

Op zoek naar een balans tussen de eisen van een snelle, competitieve samenleving en de eigen geestelijke gezondheid wenden steeds meer jonge Chinezen zich tot alternatieve methoden die meer geworteld zijn in persoonlijke overtuigingen dan in de wetenschap, aldus Sixth Tone. Deze spirituele praktijken staan bekend als shenxinling, wat ‘lichaam, geest en ziel’ betekent.

De groei van de industrie is onder andere gekoppeld aan het grote aantal mensen in China dat lijdt aan depressie

De sector breidt zich snel uit: volgens adviesbureau Frost & Sullivan zal de Chinese markt voor diensten op het gebied van geestelijke gezondheid, waaronder ook spirituele praktijken vallen, in 2025 een omvang hebben van 10,41 miljard yuan (1,35 miljard euro). De opkomst van deze industrie is duidelijk te zien op socialemediaplatforms, die niet alleen dienen als forums voor het delen van ervaringen, maar ook als webshops voor spirituele diensten en producten. De groei van de industrie is volgens marktonderzoekers onder andere gekoppeld aan het grote aantal mensen in China dat lijdt aan depressie.

© Unsplash

Hamas geeft ‘fouten’ toe

Hamas heeft gezegd dat er ‘fouten’ zijn gemaakt tijdens de aanval van 7 oktober op het zuiden van Israël. Dat meldt Al Jazeera. De Palestijnse beweging beweert dat haar strijders alleen Israëlische soldaten en mensen met wapens als doelwit hadden. Bij de aanval werden ten minste 1139 mensen gedood, voornamelijk burgers; zo’n 240 anderen werden gegijzeld. Bij de oorlog tussen Hamas en Israël die daarna losbarstte in de Gazastrook zijn meer dan 25.000 mensen gedood.

Hamas noemde de operatie een ‘noodzakelijke stap’

In een rapport van zestien pagina’s getiteld ‘Ons verhaal’, dat eind januari werd gepubliceerd, noemde Hamas de operatie een ‘noodzakelijke stap’ en een ‘normale reactie’ op de Israëlische bezetting, met als doel de uitbreiding van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te stoppen en de blokkade van de Gazastrook te beëindigen. Het ontkent dat de aanval gericht was op burgers. Israëlische autoriteiten hebben Hamas-strijders beschuldigd van oorlogsmisdaden tijdens de aanval, waaronder marteling, verkrachting en verminking. Hamas heeft beschuldigingen van seksueel geweld en verminking consequent stellig ontkend.

Drijvende luxe

De Migaloo M5 is een 165 meter lange onderzeeër en superjacht ineen, geheel ontworpen naar de wensen van de allerrijksten. Als passagiers ‘de horizon even niet meer willen zien’, kunnen ze met de M5 een duik nemen in de onderwaterwereld. Migaloo, het bedrijf uit Graz dat deze uitzinnige drijvende luxe (kostprijs: 2 miljard dollar) heeft gebouwd, schept met de M5 een wereld waarin (voor geld) alles gerealiseerd kan worden. Zo zijn er een weelderige eetzaal met plaats voor zesendertig gasten en panoramische glazen wanden, een wijnkelder en een technologisch übergeavanceerde bioscoop.

Uiteraard zijn er ook zwembaden aan boord, jacuzzi’s, een helikopterplatform en twee kleine onderzeeërs om privé mee af te dalen. Vooralsnog zijn bij het bedrijf echter nog geen boekingen binnengekomen.

© Migaloo

Eerste door AI gegenereerde bioscoopfilm

Het Indiase Intelliflicks Studios wil de eerste bioscoopfilm produceren waarvan de beelden volledig door AI (kunstmatige intelligentie) zijn gegenereerd. Dat schrijft South China Morning Post. De filmmaatschappij uit de Noord-Indiase stad Chandigarh is van plan de historische roman Maharaja in Denims van schrijver Khushwant Singh te verfilmen zonder set, acteurs of zelfs maar een camera. ‘AI is de weg voorwaarts en heeft deuren geopend naar grenzeloze creatieve mogelijkheden. Het zal traditionele normen verstoren en de wereldcinema vormgeven,’ aldus Singh, die samen met techgoeroe Gurdeep Singh Pall, die voorheen bij Microsoft de leiding had over zakelijke AI-projecten, eigenaar is van Intelliflicks Studios.

AI kan worden ingezet om de kosten te drukken

De productie van de eerste door AI gegenereerde speelfilm markeert een mogelijke enorme verschuiving in de omvangrijke Indiase filmindustrie. In tegenstelling tot Hollywood, waar acteurs en scenarioschrijvers hebben geprotesteerd tegen door AI gegenereerde inhoud, staat de Indiase filmindustrie – ’s werelds grootste producent van speelfilms, met meer dan 1200 releases per jaar in zo’n 25 talen – positiever tegenover AI. Vooral als het kan worden ingezet om de kosten te drukken. Dat is ook de belangrijkste reden voor Intelliflicks Studios om de film door AI te laten genereren. Het produceren van Maharaja in Denims zou op de conventionele manier – met acteurs en een filmploeg – minstens 6 miljoen dollar kosten, AI maakt het mogelijk om de film voor een zesde van die prijs te produceren.

Europa’s groeimotor is kapot

De economie van Duitsland, de grootste van Europa en de op drie na grootste ter wereld, is afgelopen jaar gekrompen. Daarmee lopen de Duitse groeicijfers al zes jaar op rij achter op die van de Verenigde Staten. ‘Duitsland zit op een dood spoor en er is geen snelle uitweg’, schrijft The Wall Street Journal over de economische situatie bij onze oosterburen. In 2023 kromp de Duitse economie met 0,3 procent, waardoor deze op dit moment slechts 0,7 procent groter is dan in 2019, het jaar voorafgaand aan de coronapandemie, aldus Destatis, het Duitse instituut voor statistiek.

Andere grote economieën in de eurozone zijn vorig jaar gegroeid, waaronder die in Frankrijk, Italië en Spanje. Maar de Nederlandse economie kromp in 2023 eveneens, als gevolg van een tragere groei in China, hogere energieprijzen en rentetarieven, en toenemende spanningen rond de wereldhandel.

© Unsplash

Financiële criminaliteit kost de wereld 3,5 biljoen dollar

Uit een rapport van consultancybureau EY blijkt dat de schade van financiële criminaliteit voor de wereldeconomie in 2023 maar liefst 3,5 biljoen dollar bedroeg. Dat is meer dan het bbp van het Verenigd Koninkrijk, schrijft El País. Een van de in het oog springende financiële misdaden van de afgelopen jaren is het schandaal bij cryptobeurs FTX. De 31-jarige oprichter Sam Bankman-Fried zette daarbij samen met een hedgefonds een plan op om zijn klanten 14 miljard dollar afhandig te maken. Hij werd in november vorig jaar schuldig bevonden door een jury en kan voor tientallen jaren de gevangenis in gaan.

Maar buiten de spotlights vinden misschien wel de grootste financiële malversaties plaats. Zo kosten cyberaanvallen de wereld volgens het Center for Strategic and International Studies zo’n 945 miljard dollar per jaar en geven financiële instellingen jaarlijks 214 miljard dollar uit om zich daartegen te beschermen. Om nog maar te zwijgen over belastingontwijking. Volgens Mark Bou, hoofd communicatie bij het Tax Justice Network (TJN), loopt Europa 181 miljard dollar aan belastingen mis doordat miljonairs en grote bedrijven via belastingparadijzen hun winst wegsluizen. Dit komt overeen met bijna 12 procent van de uitgaven voor volksgezondheid in Europese landen.

‘Belastingparadijzen zijn vooral handig voor mensen die hun rijkdom hebben vergaard door omkoping, diefstal en manipulatie’

Daron Acemoğlu, hoogleraar economie aan het Massachusetts Institute of Technology en meermaals genomineerd voor de Nobelprijs, waarschuwt: ‘Belastingparadijzen zijn vooral handig voor mensen die hun rijkdom hebben vergaard door omkoping, diefstal en manipulatie; ze vormen een groot probleem. Met de Russische invasie in Oekraïne en de opkomst van terrorisme is het voor overheden duidelijker dan ooit dat deze financiële misdaden ook levens kosten.’ Maar weinig overheden lijken deze waarschuwing ter harte te nemen. Het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Luxemburg, Ierland en Zwitserland staan toe dat er via hun financiële infrastructuur op grote schaal belasting kan worden ontweken en ontdoken. Volgens TJN is Europa jaarlijks verantwoordelijk voor een verlies van 236 miljard dollar aan belastingen elders ter wereld.

Sam Bankman-Fried
verlaat de rechtbank in
New York. – © Getty
Images

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours