Agenda

Estimated read time 4 min read

Huur-moordenaar 

SERIE | Turkije is momenteel de derde grootste exporteur van tv-series ter wereld. De meest recente aanwinst is Gaddar (No Mercy), het verhaal van een soldaat die gedwongen wordt huurmoordenaar te worden om zijn familie te beschermen. 

Nu te zien op Apple TV

360 selecteert een aantal toonaangevende internationale concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities.

Zintuiglijk thuis 

EXPSOITIE | In een tijd waarin migratie, een goed scorend verkiezingsthema, nu ook op feiten is onderzocht door een onafhankelijke Staatscommissie, blijken de maatschappelijke gevolgen ervan voor bijvoorbeeld de Nederlandse bevolkingsgroei evident. Dat betekent niet direct een stop invoeren, want een veilig onderkomen mag niemand worden ontzegd. Hoe ingrijpend het is om vaak noodgedwongen huis en haard te verlaten en nergens meer bij te horen, is nu te zien op de expositie Imagine Home

Het Noordbrabants Museum laat zien hoe emotioneel en vooral ook zintuiglijk ‘thuis’ is voor mensen die worden weggezet als ‘gelukszoekers’, vooral als het er niet meer is. Of, misschien nog erger, als het er nog wel is maar een terugkeer onmogelijk is. De herinnering daaraan vat zich vaak samen in een vertrouwde geur, meestal van specerijen uit de huiselijkheid van een keuken, of een bepaalde lichtinval, en gaat vrijwel in geen geval over iets materialistisch. 

Hoe ingrijpend het is om vaak noodgedwongen huis en haard te verlaten en nergens meer bij te horen, is nu te zien op de expositie Imagine Home.

Imagine Home heeft ook een ‘huiskamer’, waar bezoekers door vluchtelingen welkom worden geheten met koffie of thee

De Afghaanse kunstenaar Narges Mohammadi beplakte samen met vluchtelingen uit noodopvanglocaties in Den Bosch een smalle gang met 700 kilo ter plekke gemaakte Perzische halva. Er zijn melancholische schilderijen en in kunst gegoten jeugdherinneringen, en bij alles is een onderliggend verhaal voelbaar. 

Imagine Home heeft ook een ‘huiskamer’, waar bezoekers door vluchtelingen welkom worden geheten met koffie of thee en een gesprek kunnen aangaan over je thuis voelen en erbij horen.

Imagine Home, Noordbrabants Museum, Den Bosch, t/m 2/6

360 selecteert een aantal toonaangevende internationale concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities.

Fado van Branco

MUZIEK | Cristina Branco combineert traditie met vernieuwing en verrijkt fado met jazz, wereldmuziek en pop. De Portugese heeft zo een eigen, unieke stijl ontwikkeld. Ze begon ooit in Nederland met haar succesvolle album Branco in Holland (1997).

Oosterpoort, Groningen 24/4

360 selecteert een aantal toonaangevende internationale concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities.

Vogelnestkunst

KUNST | De Brit Andy Holden (1982), een van de vier kunstenaars die in het Kröller-Müller naar de natuur kijkt, vraagt zich samen met beroemde ornitholoog en vader Peter Holden af of vogels geboren kunstenaars zijn. De zwaluw beeldhouwt zijn nest uit modder, de wevervogel is beroemd om zijn rare bollen en omhulsels uit grassen, en de prieelvogel spant de kroon met uitbundig versierde wiegjes vol bloemblaadjes, schelpen en stukjes glanzend plastic.

Alles draait bij Holden om de verbazingwekkende verbanden tussen ornithologie en kunst: oftewel de vraag of hun nesten en zelfs hun eieren expressieve creaties zijn, in plaats van alleen maar evolutionaire vereisten. Om daar een antwoord op te kunnen geven verzamelde hij eieren en nesten en verwerkte hij zijn vondsten in geluid, video en beeld.  

Door de bomen het bos, Kröller-Müller Museum, Otterloo, tot 15/9

360 selecteert een aantal toonaangevende internationale concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities.

Verzet tegen ontmenselijking

TENTOONSTELLING | Het veelzijdige oeuvre van de Roemeene kunstenaar Ana Lupas (1940) is een fantastische verzameling textielwerken, sculpturen, installaties en acties waarin ze doelbewust – en uit noodzaak, omdat er niet veel anders voorhanden was – gebruikmaakte van materialen die destijds niet met kunst werden geassocieerd, zoals wol, katoen, hennep en vlas. Ondanks de barre politieke omstandig­heden in Roemenië onder het wrede regime van Ceaușescu (1945-1989) lukte het Lupas om haar eigen pad te kiezen in plaats van mee te doen aan wat van haar verwacht werd.

Niet openlijk maar stil verzette ze zich tegen de ontmenselijking door de machthebbers. Behalve het aan­gekochte werk Coats to Borrow (1989) is Humid Installation (1970) te zien, gemaakt in samenwerking met lokale gemeenschappen op het platteland van Transsylvanië. Een hoogtepunt in Lupas’ werk, waarin tradities, rituelen en volksverhalen levend gehouden worden. 

On This Side of the River Elbe, Stedelijk Museum Amsterdam, 9/5 tot 19/2/25

360 selecteert een aantal toonaangevende internationale concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities.

Meester-fotograaf

FOTOGRAFIE | De wereldberoemde fotograaf Richard Avedon (1923-2004) krijgt een groot overzicht met de titel Relationships, met vrijwel al zijn meesterlijke zwart-witportretten. Mode- en portretfotografie met iconische beelden van Dietrich, Dylan en Capote. 

Kunsthal, Rotterdam, 1/6 tot 6/10

360 selecteert een aantal toonaangevende internationale concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours