VS en bondgenoten waarschuwen ex-piloten geen Chinese militairen te trainen

Estimated read time 2 min read

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Huurlingenleger Sadat, de ‘Turkse Wagner’, mogelijk actief in Afrika

» In Japan lossen vrouwen het tekort aan handen in de visserij op

Tientallen westerse piloten zouden trainingen hebben gegeven aan Chinezen

Amerikaanse, Britse, Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse inlichtingenofficieren waarschuwden vorige week dat Beijing probeert voormalige gevechtspiloten uit westerse landen over te halen om Chinese piloten te trainen. Dat schrijft The New York Times.

360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De vijf landen, die inlichtingen met elkaar uitwisselen in kader van het samenwerkingsverband Five Eyes, zeiden in een verklaring dat het Volksbevrijdingsleger van China probeerde de ‘vaardigheden en expertise van deze individuen’ te benutten om de eigen luchtoperaties te verbeteren. Voor de ex-piloten is het niet altijd duidelijk dat ze voor het Chinese leger gaan werken. Om dit te verbloemen maakt China gebruik van private bedrijven. Ook zouden ze exorbitante salarissen bieden aan pilotentrainers.

Hoeveel westerse piloten betrokken zijn geweest bij trainingen van het Chinese leger, willen de Amerikaanse veiligheidsdiensten niet zeggen. Groot-Brittannië heeft gemeld dat minstens dertig Britse piloten het Chinese leger hebben getraind. Drie Canadese piloten, zeven uit Nieuw-Zeeland en een groep uit Duitsland zijn ook beschuldigd van het trainen van Chinese militairen.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours