Labour behaalt verpletterende overwinning bij Britse verkiezingen

Estimated read time 2 min read

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» EU bezorgd over mogelijk bezoek van Orbán aan Moskou

» Israël stuurt delegatie naar Qatar om met Hamas te onderhandelen

De Conservatieven leden hun zwaarste nederlaag ooit

De Labour Party van Keir Starmer heeft donderdag een eind gemaakt aan veertien jaar conservatief bewind met een verpletterende overwinning in de Britse verkiezingen. Keir Starmer ‘is klaar om de machtigste Britse premier sinds Tony Blair te worden’, aldus Politico. Hoewel de 61-jarige ex-advocaat niet gevrijwaard werd van kritiek tijdens de campagne, lijkt dit voor het stemgedrag geen gevolgen te hebben gehad. ‘Het simpele feit dat hij geen conservatief is, leek genoeg te zijn voor veel kiezers’, aldus de site.

360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Met 412 van de 650 zetels in het Lagerhuis voor Labour en 120 voor de Tories is er sprake van ‘de zwaarste nederlaag van de Conservatieven in de bijna tweehonderdjarige geschiedenis van de partij’, schrijft The New York Times. Een schrale troost voor premier Rishi Sunak, die de ondergang van zijn partij inluidde door vervroegde verkiezingen uit te schrijven, is dat hij zijn zetel als parlementslid voor het graafschap North Yorkshire wist te behouden.

Ook bij deze verkiezingen was een belangrijke rol weggelegd voor extreemrechts. Zo won de anti-immigratiepartij Reform UK van Nigel Farage vier zetels. Daarmee krijgt de partij van Farage, die voor het eerst verkozen is tot parlementslid, toegang tot het parlement.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours