360 kiest een door de buitenlandse pers beschreven sportevenement, van voetbal tot Grieks-Romeins worstelen. Deze keer: de moord op de Oegandese atlete Rebecca Cheptegei en het dopingschandaal rond tennisser Jannik Sinner.
Verontrustende trend
Geweld tegen vrouwen ook in Kenia groot probleem
Nog geen maand na haar deelname aan de olympische marathon in Parijs werd de Oegandese atlete Rebecca Cheptegei (33) op gruwelijke wijze vermoord door haar Keniaanse ex-partner, Dickson Ndiema. Na een ruzie stak hij Cheptegei in brand, nadat hij haar eerst met benzine had overgoten. Volgens de Keniaanse krant Nation zou Cheptegei ‘brandwonden op meer dan 75 procent van haar lichaam’ hebben gehad. Een paar dagen later overleed de atlete in het ziekenhuis. Ook Ndiema overleed aan de verwondingen die hij bij de moordaanslag had opgelopen.
De moord op Cheptegei staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een bredere en verontrustende trend in Kenia, schrijven verschillende internationale media. Zo meldt The Standard dat Cheptegeis dood ‘de brute moorden op andere vrouwelijke atleten in Kenia van de afgelopen jaren weerspiegelt’.
Amnesty International meldt dat er in de periode 2016-2023 meer dan vijfhonderd vrouwen vermoord zijn in Kenia
CNN Sports schrijft dat Cheptegei de derde vrouwelijke topatlete is die in Kenia is vermoord sinds oktober 2021: ‘In 2021 werd de vijfentwintigjarige Keniaanse hardloper Agnes Jebet Tirop dood aangetroffen in haar huis in Iten, met steekwonden in haar nek.’ Haar man, Ibrahim Rotich, werd gearresteerd en wordt beschuldigd van de moord. Een paar maanden later werd Damaris Muthee Mutua, een andere Keniaanse atlete, gewurgd aangetroffen. Ook haar lichaam werd gevonden in de stad Iten, een bekend trainingscentrum voor atleten. Volgens de autoriteiten was haar vriend de hoofdverdachte. ‘Deze gevallen illustreren een bredere maatschappelijke crisis in Kenia, waar geweld tegen vrouwen – en femicide – nog steeds alarmerend vaak voorkomt,’ schrijft The Standard. Zo meldt Amnesty International dat er in de periode 2016-2023 meer dan vijfhonderd vrouwen vermoord zijn in Kenia. De meeste vrouwen zijn onder de 35 jaar en worden gedood door hun partner of door bekenden.
Cheptegei werd geboren in Oeganda, maar verhuisde naar Kenia om dichter bij de trainingscentra te zijn, schrijft Sportskeeda. Ze had al indrukwekkende prestaties op haar naam staan, waaronder een Oegandees nationaal record van 2:22:47 op de marathon en een gouden medaille op de wereldkampioenschappen berg- en trailrunning in 2021. Bij de olympische marathon in Parijs finishte ze als 44ste.
Maud Wiersma
© ANP
Dopingzaak achtervolgt ’s werelds beste tennisser
Twijfels over integriteit, ondanks vrijspraak
Hoewel tennisser Jannik Sinner (23) in januari de Australian Open en begin september de US Open op zijn naam schreef, zijn er twijfels over zijn integriteit. Half augustus kwam aan het licht dat de Italiaan, sinds juni de nummer 1 van de wereldranglijst, in maart dit jaar twee keer positief had getest bij dopingcontroles.
The Independent komt met een gedetailleerd overzicht van de feiten. De krant meldt dat destijds het verboden middel clostebol, een anabole steroïde, werd aangetroffen in Sinners bloed. ‘Zijn advocaten verklaarden dat het afkomstig was van een spray op een snee in de vinger van Sinners fysiotherapeut. Als gevolg van een vorm van psoriasis waaraan de tennisser lijdt, heeft het bij Sinner “onbedoeld een besmetting” veroorzaakt.’ Omdat een van de positieve tests tijdens het toernooi in Indian Wells werd afgenomen, moest de Italiaan 325 duizend dollar aan prijzengeld en 400 punten voor de
Experts van een onafhankelijk tribunaal kwamen tot de conclusie dat ‘Sinner niet nalatig was geweest en onschuldig was’
Naar aanleiding van de positieve tests stelde de International Tennis Integrity Agency (ITIA) een diepgaand onderzoek in, inclusief hoorzittingen van alle betrokkenen. Vervolgens kwamen experts van een onafhankelijk tribunaal op 20 augustus tot de conclusie dat ‘Sinner niet nalatig was geweest, onschuldig was en dat de verklaringen van zijn team plausibel waren’.
Op 10 september berichten zowel Il Gazzettino als Corriere dello Sport dat de zaak definitief was gesloten: ‘De termijn van 21 dagen om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de ITIA is verstreken; de Zuid-Tiroler kan nu in alle rust van zijn succes gaan genieten.’ Beide redacties beroepen zich op verklaringen van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA).
Andere media, waaronder Essentially Sports en de Australische sportsite Nine, meldden op dezelfde dag dat er nog 21 dagen resteerden om in beroep te gaan tegen Sinners vrijspraak. De zaak moest dan worden ingediend bij het internationale sporttribunaal CAS in Genève.
Associated Press verklaart deze tegenstrijdige berichtgeving als volgt: ‘WADA en Nado Italia, het Italiaanse antidopingagentschap, zijn de enige twee instanties die de beslissing van het ITIA-tribunaal op 20 augustus kunnen aanvechten. Terwijl in de dopingregels staat dat elke andere partij met het recht om in beroep te gaan – zoals Nado Italia – 21 dagen de tijd heeft om dit te doen, krijgt WADA daar nog eens 21 dagen bovenop, voordat het eigen venster sluit.’
Diederik Samwel
© ANP
+ There are no comments
Add yours