Agenda

Estimated read time 4 min read

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

Onafhankelijke geest

De Russische kunstenaar Marianne von Werefkin (1860-1938) was een pionier van het expressionisme, waarin emoties en intense kleuren centraal staan. Ze werd later pas bekend vanwege haar onafhankelijke geest en visie op kunst.

Museum de Fundatie t/m 16/3. 

Gnawatrance en dance

Faith, de nieuwste voorstelling van Club Guy & Roni, combineert Marokkaanse Gnawa-trance, explosieve dans en datagestuurde elektronica. In samenwerking met choreograaf Khalid Benghrib en Cie 2K far. 

On tour t/m 22/12. 

Doordrenkt van pijn

Het komt niet vaak voor dat onderdrukking, menselijk lijden en seksueel geweld in een museale omgeving bekeken kunnen worden. De Zwitserse kunstenaar Miriam Cahn (1949) is er ook niet om haar publiek te vermaken. Ze is overigens helemaal nergens te zien of te beluisteren, komt niet op haar eigen openingen en heeft een broertje dood aan de kunstwereld. En blijkbaar ook aan curatoren: de zalen in het Stedelijk Museum zijn door haarzelf ingericht, alles op ooghoogte. Met spijkertjes vastgeprikte tekeningen hangen tussen schilderijen van voloptueuze roze lichamen. 

Zaalteksten ontbreken, net als titels bij de werken. De toeschouwer staat er alleen voor

In haar compromisloze werk beeldt ze het onafbeeldbare uit, zonder dat haar figuren herkenbaar zijn. De gezichten hebben de contouren van een smiley, het zijn geen individuen maar archetypen, die symbool staan voor universeel leed; het kunnen oorlogsslachtoffers zijn, vluchtelingen of slachtoffers van seksueel geweld. 

De doeken zijn opgebouwd uit meerdere kleurlagen, zowel technisch als conceptueel, waarbij details als een vuist of een laars scherp zijn, terwijl de lichamen vaag en bijna etherisch lijken. Alsof ze tegelijkertijd aanwezig en afwezig zijn, herkenbaar maar abstract. Zaalteksten ontbreken, net als titels bij de werken. De toeschouwer staat er alleen voor. Wat Reading Dust zo beklemmend en sterk maakt, is de afwezigheid van esthetiek of schoonheid. Hoewel haar schilderijen soms een bijna dromerige, atmosferische kwaliteit hebben, blijven ze altijd doordrenkt van pijn, de vergankelijkheid van het leven, van herinneringen en trauma’s. Ashes to ashes, dust to dust.  

Stedelijk Museum, t/m 26/01 2025

Losgebroken van Hollywood

Het Eye Filmmuseum in Amsterdam eert dit najaar de Amerikaanse underground- en avant-gardefilm van de jaren zestig. Een periode waarin filmmakers de ketenen van traditionele Hollywoodcinema doorbraken en de grenzen van het medium opzochten. De tentoonstelling belicht zowel iconische als minder bekende films en toont werken van invloedrijke filmmakers zoals Jonas Mekas, Maya Deren en Stan Brakhage. Ook zijn er films te zien van kunstenaars als Bruce Conner, Yayoi Kusama, Yoko Ono en Andy Warhol.

Van hem is de acht uur durende film Empire (1964), evenals Stan VanDerBeeks 11-kanaalsinstallatie Movie Mural (1965-1968), die voor het eerst in Nederland te zien is. 

Naast de tentoonstelling worden in de filmzalen van Eye langere 16mm-films vertoond en zijn er diverse programma’s georganiseerd die de internationale context en blijvende invloed van de New American Cinema verkennen. Tijdens speciale evenementen wordt ook ingegaan op hoe de undergroundscene politieke kwesties aankaartte, met aandacht voor de parallellen met het huidige politieke klimaat. 

Eye Filmmuseum, Amsterdam, t/m 5/1 2025

110 concerten op Cello Biënnale

Alweer de tiende Cello Biënnale in Amsterdam met meer dan 110 concerten, masterclasses en workshops, voor zowel jong talent als gevestigde cellisten. Dit jaar met speciale aandacht voor nieuwe muziek en maatschappelijke thema’s.

Muziekgebouw t/m 10/11.  

Groteske vormen

Hoewel de Spaanse kunstenaar Joan Miró – samen met zijn landgenoten Pablo Picasso en Salvador Dáli een van grootste kunstenaars van het Spaanse modernisme –vaak wordt herinnerd om zijn schilderijen en kleurrijke beelden, laat deze expositie meer zien. De Catalaan (1893-1983) produceerde een enorme hoeveelheid werk. Naast zijn beelden en schilderijen maakte hij boek- en platenhoezen, wandkleden, decorstukken en theaterkostuums.

Op zoek naar nieuwe ideeën stak hij nog al eens wat werk in brand

Op zoek naar nieuwe ideeën stak hij nog al eens wat werk in brand. Gelukkig bleven zijn beelden gespaard. Vooral hoe hij het vrouwelijke laat verschijnen in bizarre, vaak groteske vormen toont Miró’s wonderlijke en onbegrensde verbeeldingskracht, en zijn vermogen om ‘te ontsnappen aan de tragische kant van mijn temperament’, zei hij.  

Museum Beelden aan zee, Den Haag, t/m 2/3 2025

You May Also Like

More From Author