360 kiest door de buitenlandse pers beschreven sportnieuws. Deze keer: een hockeyveiling in India en voetbalcorruptie in Portugal.
Internationale topspelers geveild in New Dehli
Ruim 30.000 euro voor de Nederlandse Yibbi Jansen
HOCKEY – Internationale sportmedia schrijven over een opvallende veiling afgelopen maand in New Delhi, India. Honderden duizenden euro’s werden over de tafels gegooid, niet voor kunstwerken of sieraden, maar voor het tijdelijk inhuren van hockeyers, waaronder Afrikaanse, Argentijnse en ook Nederlandse topspelers.
De sporters werden geveild voor de Hockey India League, een van de belangrijkste sportcompetities van het land, die na zeven jaar afwezigheid weer terug is. Bij het enorme hockeytoernooi, dat zes weken duurt (van eind december tot begin februari), mogen de verschillende clubs zelf hun ploeg samenstellen aan de hand van de veiling.
Volgens The Hindustan Times hebben de acht Indiase clubs, allemaal gesteund door een rijke investeerder of een groot bedrijf, bij het mannentoernooi een spelersbudget van ruim 400.000 dollar. ‘Elk club stelt vervolgens een team samen van 24 spelers, bestaande uit ten minste 16 Indiase hockeyspelers (met verplicht 4 spelers onder de 21 jaar) en 8 internationale sterren,’ legt The New Indian Express uit. Sommige spelers verdienen met dit toernooi in een paar weken meer dan normaal gesproken in een heel seizoen.
Het budget voor de zes vrouwenteams is precies de helft van wat er voor de mannenteams wordt uitgetrokken
Voor het eerst doen er ook zes vrouwenteams mee aan het toernooi. Het budget is precies de helft van wat er voor de mannenteams wordt uitgetrokken, omgerekend zo’n 200.000 euro. Hockey India stelt dat ‘de introductie van een exclusieve vrouwencompetitie bijdraagt aan een inclusievere en competitievere toekomst voor het Indiase hockey’. Daarnaast is het ook ‘een van de eerste keren dat in India de mannen- en vrouwenedities van een grote sportcompetitie tegelijkertijd worden gehouden’.
The Indian Express legt uit dat de spelers ‘zijn verdeeld in drie prijscategorieën, gebaseerd op de waarde die de hockeyers voor zichzelf hebben geselecteerd’. Op die manier kunnen de spelers zelf hun minimumloon vastzetten, die tijdens de biedingen alleen nog kunnen stijgen. In totaal schreven meer dan 1000 spelers zich in voor de veiling: 400 binnenlandse en 150 buitenlandse mannen, en 250 binnenlandse en 70 buitenlandse vrouwen.
De veiling was van begin tot eind online te volgen via een livestream op YouTube. Met een bedrag van ruim 30.000 euro is de Nederlandse Yibbi Jansen ‘de grootste overzeese aankoop’ bij de vrouwen, aldus India Today. Voor de Nederlandse mannelijke topspeler Jip Janssen werd omgerekend zo’n 60.000 euro neergelegd.
Maud Wiersma
© ANP
Benfica opnieuw beschuldigd van matchfixing en corruptie
Voetbalsupporters bij de rechterlijke macht in Portugal
voetbal – Portugese media waaronder Correio da Manhã en A Bola berichtten half oktober dat voetbalclub Benfica zich tussen 2016 en 2020 schuldig zou hebben gemaakt aan matchfixing en corruptie. In ruil voor ruime financiële vergoedingen zouden spelers van tegenstander Vitória Setúbal in directe confrontaties met Benfica beduidend minder goed hebben gespeeld. Daarnaast blijkt er mogelijk te zijn gesjoemeld met transfers tussen beide clubs. De officier van Justitie stelt een grootschalig onderzoek in, terwijl oud-voorzitter Luis Felipe Vieira en voormalg vicevoorzitter Fernando Tavares in staat van beschuldiging zijn gesteld.
De internationale pers, van Le Figaro tot de Daily Mail Online, nam het nieuws onmiddellijk over en die aandacht valt niet los te zien van de sterke seizoenstart van de club uit Lissabon. Onlangs zette Benfica in de Champions League de Spaanse grootmacht Atlético Madrid met liefst 4-0 aan de kant.
‘Minstens de helft van de bevolking is fan van Benfica’
Of de zaak tot sancties leidt, valt nog te bezien. En dat heeft alles te maken met de grenzeloze populariteit van Benfica. ‘Minstens de helft van de bevolking is fan van Benfica’, schreef Tariq Panja al in 2020 voor The New York Times, toen de club eveneens onder vuur lag. Destijds bracht hacker Rui Pinto, een van de drijvende krachten achter het digitale platform Football Leaks, tal van verdachte financiële transacties en malversaties bij Benfica aan het licht.
Maar vóór het tot juridische stappen tegen de club kwam, gaf de rechter die in de zaak zou oordelen, een toegewijd Benfica-supporter, publiekelijk te kennen dat hij Pinto’s verdachtmakingen allesbehalve serieus nam. Uiteindelijk was het Pinto die werd veroordeeld omdat hij zich ongeoorloofd toegang had verschaft tot vertrouwelijke documenten en een poging tot afpersing van het sportagentschap Doyen had ondernomen.
Panja denkt te weten hoe het zit. Volgens de journalist is Benfica de grootste van de drie machtigste clubs van Portugal (Porto en Sporting zijn de andere twee), ‘een sport- en mediakolos waarvan de invloed zich uitstrekt tot bijna elk aspect van het dagelijks leven. Supporters bekleden overal machtsposities, van media tot banken en regeringen. Die macht, zeggen de critici van Benfica, biedt de club en zijn leiders een soort hefboomwerking die veel verder reikt dan het voetbalveld, en verklaart waarom sommigen die de Octopus noemen.’
Diederik Samwel
© ANP
+ There are no comments
Add yours