Azerbeidzjan: president Aliyev herkozen voor vijfde termijn

Estimated read time 2 min read

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Ecuador legaliseert euthanasie

» Grens van 1,5 graad opwarming overschreden na heetste januari ooit

Verkiezingen niet ‘geloofwaardig’ volgens waarnemers

Volgens de officiële resultaten van bijna alle stembureaus won de autoritaire president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, woensdag de presidentsverkiezingen met meer dan 90 procent van de stemmen, zodat hij kan beginnen aan een vijfde termijn. Het waren presidentsverkiezingen die ‘gekenmerkt werden door ernstige onderdrukking van de oppositie en journalisten’ en een pure ‘formaliteit’ voor de president, aldus Politico.

360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Tijdens de campagne pochte Aliyev dat hij Azerbeidzjan had ‘herenigd’ na zijn militaire overwinning op de Armeense separatisten van Nagorno-Karabach afgelopen september. Het was in Chankendi (Stepanakert in het Armeens), de belangrijkste stad in de voormalige afgescheiden regio, dat Aliyev en zijn familie ervoor kozen om woensdag te gaan stemmen.

Volgens de ngo Freedom House behoort de natie in de zuidelijke Kaukasus tot de minst vrije landen ter wereld en ‘worden verkiezingen sinds het begin van de jaren negentig door internationale waarnemers niet als geloofwaardig beschouwd’. Minstens dertien onafhankelijke journalisten zijn in aanloop naar de verkiezingen gearresteerd en ook oppositiefiguren en kritische academici zijn gevangengenomen. Eerder deze week waarschuwde Amnesty International voor ‘een wijdverspreide, gecoördineerde aanval op de burgermaatschappij en de rechtsstaat’ in Azerbeidzjan.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours