Grens van 1,5 graad opwarming overschreden na heetste januari ooit

Estimated read time 2 min read

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Ecuador legaliseert euthanasie

» Azerbeidzjan: president Aliyev herkozen voor vijfde termijn

‘Waarschuwing voor de mensheid’, aldus wetenschappers

Voor het eerst in de geschiedenis heeft de opwarming van de aarde de temperatuur van 1,5 graden Celsius over een periode van 12 maanden overschreden. Dat bericht Al Jazeera. De Copernicus Climate Change Service (C3S) van de Europese Unie bracht donderdag naar buiten dat deze ‘historische’ grens is bereikt. Het klimaatagentschap noteerden de temperaturen tussen februari 2023 en januari 2024 om het hoogste wereldwijde temperatuurgemiddelde in twaalf maanden ooit te registreren. Wetenschappers spreken van een ‘waarschuwing voor de mensheid’.

360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Stormen, droogte en bosbranden teisterden de planeet toen klimaatverandering, samen met het weerfenomeen El Niño dat het oppervlaktewater in het oosten van de Stille Oceaan opwarmt, van 2023 het warmste jaar op aarde maakte in de wereldwijde metingen die teruggaan tot 1850. De extremen hebben zich in 2024 voortgezet, aldus C3S, waarmee de opwarming van 1,52 graden Celsius over het hele jaar een feit is.

Wetenschappers zeggen echter dat de wereld de cruciale doelstelling van 1,5 graden opwarming, die is vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs en die wordt gemeten over een periode van tientallen jaren, nog niet definitief heeft overschreden. De wereld heeft ook de heetste januari ooit achter de rug, een voortzetting van een reeks van uitzonderlijke hitte gevoed door klimaatverandering, aldus C3S.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours