
360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.
Kunst en natuur
De pionier van de installatiekunst Magdalena Abakanowicz (1930-2017) verwierf wereldwijd faam met haar monumentale sculpturen tussen kunst en natuur; haar onderwerpen zijn nog steeds actueel.
Everything is made of fiber, Textielmuseum Tilburg, 18/4 t/m 25/8

Kamasi Washington
Met zijn driedubbelalbum The Epic werd saxofonist Kamasi Washington in één klap de meest besproken jazzmuzikant van de laatste decennia. Sindsdien heeft hij een indrukwekkend oeuvre opgebouwd waarvoor hij veel lof en erkenning krijgt.
Paradiso, Amsterdam, 20/4

Contouren van een vader
Diana Markosian, geboren in post-Sovjet-Moskou, herinnert zich haar vader alleen als leemte in het familiealbum. ‘Hij verdween maanden achter elkaar. Dan kwam hij onverwacht weer thuis.’ Tot haar moeder haar in 1996 op een dag wakker maakte en zei dat ze haar koffer moest pakken. De volgende ochtend waren ze in Californië, zonder afscheid te hebben genomen van Diana’s vader. Haar moeder knipte zijn beeltenis uit elke foto die er in huis te vinden was, maar juist die gaten maakten het moeilijker om hem te vergeten, schrijft Markosian.
De blikken spreken boekdelen, de alledaagse ontmoetingen aan de ontbijttafel zijn gelaagd en veelzeggend
Vijftien jaar later gaat Markosian terug om haar vader te zoeken en vindt hem uiteindelijk in het huis van haar grootvader in Armenië. Alles zag er nog hetzelfde uit. In de volgende tien jaar reisde ze regelmatig naar Armenië, waarbij ze periodes met haar vader doorbracht en hun relatie vastlegde met haar camera. Bij elk bezoek merkte Markosian hoe het gemis haar heeft gevormd tot de persoon die ze nu is.
Die intieme portretten van een dochter en haar vader zijn te zien in Foam en samengebracht in de monografie Father – door Le Monde Magazine verkozen tot fotoboek van het jaar. De blikken spreken boekdelen, de alledaagse ontmoetingen aan de ontbijttafel zijn gelaagd en veelzeggend.
Bezoekers worden uitgenodigd om hun eigen persoonlijke verhalen van vervreemding of verbondenheid op te schrijven en voor de kunstenaar achter te laten in een voormalige Sovjet-brievenbus aan de muur.
Foam, Amsterdam – 28/5 2025

Grip op de tijd
We tellen de dagen van de week, verdelen die dagen in weken, maanden, jaren of seizoenen en we houden vast aan het feit dat elk mechanisch uur gemeten kan worden in minuten, tellen, tikken, slagen en die op hun beurt weer in seconden – micro-, nano- of pico-. Terwijl volgens natuurkundigen de tijd niet verloopt, maar er gewoon is.
Design Museum Den Bosch waagt zich met Alle tijd van de wereld aan de designgeschiedenis van de tijd
Design Museum Den Bosch waagt zich met Alle tijd van de wereld aan de designgeschiedenis van de tijd. Dat de tijd niet alleen cijfers op de klok zijn, wordt bewezen aan de hand van onder andere kalenders en zonnewijzers. Alles komt aan bod, van industriële en astronomische precisie-uurwerken tot aan de moderne atoomklok. Het geheel wordt aangevuld met werken van hedendaagse kunstenaars.
Designmuseum Den Bosch, t/m 24/8

Miljonair als acteur
Theatermaker Volker Lösch en de rijke erfgename Marlene Engelhorn voeren samen een theatrale aanval op rijkdom uit. Geld ist Klasse gaat over geld en rechtvaardigheid, het goede leven voor iedereen en hoe dat bereikt kan worden.
Schauspielhaus Wenen, 15-16/4

De schildpad en Anaïs López
De tentoonstelling De Schildpad en de Monnik is ontstaan vanwege een dubbele ontmoeting met een schildpad die Anaïs López zag bij de rivier de Kamo in Japan. De hoogzwangere López, die net haar zus had verloren, was naar Japan gereisd op zoek naar troost en bezinning. Een paar dagen later zag de schildpad opnieuw, op de laatste avond van het Obon-festival, als de Japanners de geesten van hun voorouders eren. Er werd gezegd dat de schildpad de kami van rivier de Kamo geweest moest zijn, een geest die zich zelden liet zien; hij zou zich openbaren aan degenen die zich ophouden tussen de wereld van het leven en de dood.
Het geheel is een sprookjesachtige vertelling over rouw, natuur en verbeelding
De Schildpad en de Monnik is een multimediaal project, waarin López fotografie, film ook bijzondere druktechnieken heeft gebruikt, bijvoorbeeld de gyotaku-methode waarbij een afdruk wordt gemaakt van een vis die met inkt is ingesmeerd. Het geheel is een sprookjesachtige vertelling over rouw, natuur en verbeelding.
López boekte eerder succes met De Migrant (2018), eveneens een multimediale vertelling, die werd genomineerd voor een Gouden Kalf en verschillende prestigieuze prijzen won, waaronder de Dutch Directors Guild Award voor beste digital storytelling en de Zilveren Camera Award voor beste storytelling.
Japanmuseum Sieboldhuis, Leiden tot 7/12
