Roemenië en Bulgarije sluiten akkoord met Oostenrijk over toetreding Schengen

Estimated read time 2 min read

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Roemenië en Bulgarije bereiken akkoord met Oostenrijk over toetreding Schengen

» Britse pensionado’s in Spanje kampen met eenzaamheid

Oostenrijk was het enige EU-land dat toetreding nog tegenhield

Roemenië en Bulgarije zijn met Oostenrijk overeengekomen om in maart 2024 toe te treden tot de Europese ruimte van vrij verkeer over zee en door de lucht, aldus de Roemeense regering woensdag. De kwestie van het openen van de landgrenzen is uitgesteld tot volgend jaar. Dat meldt ORF.

360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Roemenië en Bulgarije zijn al sinds 2007 lid van de EU, maar nog niet toegelaten tot het Schengengebied, ook al zegt de Europese Commissie al sinds 2011 dat beide landen aan alle Schengencriteria voldoen om toe te treden tot deze enorme ruimte waarbinnen meer dan 400 miljoen mensen vrij kunnen reizen zonder controles aan de binnengrenzen.

Hun aanvragen werden tegengehouden door Oostenrijk, ‘het enige land’ in de EU dat tegen de toetreding van Roemenië en Bulgarije was, aldus de Oostenrijkse publieke omroep. Nederland heeft zijn veto tegen het Schengenlidmaatschap van Bulgarije voor Kerstmis al ingetrokken. Wenen klaagt al jaren over dat het een onevenredig grote hoeveelheid illegale immigratie te verduren krijgt door de onvoldoende beschermde Schengen-buitengrenzen.

Lees ook:

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours