Klimaatopwarming maakt schimmelinfecties nog gevaarlijker voor mensen

Estimated read time 2 min read

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Denemarken weert pikante noedels uit Zuid-Korea

» ‘Schietgrage’ parlementsleden in Kenia baren zorgen

Schimmels resistent tegen medicijnen door hogere temperaturen

Wetenschappers vrezen al langer dat schimmels gevaarlijker worden voor mensen door de stijgende temperaturen op aarde. Deze zorg is werkelijkheid geworden: onderzoek gepubliceerd in het gespecialiseerde tijdschrift Nature Microbiology suggereert dat de opwarming van de aarde leidt tot besmettelijkere schimmels die vaker resistent zijn tegen medicijnen.

360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Tijdens een onderzoek naar schimmelinfecties in Chinese ziekenhuizen ontdekten de onderzoekers een schimmel die die twee patiënten ziek maakte, maar nog niet eerder was gemeld bij mensen, bericht Science in een artikel over het onderzoek. De ziekteverwekker was al resistent tegen de twee meest gebruikte antischimmelmedicijnen en toen ze hem blootstelden aan hogere temperaturen, ontwikkelde hij snel resistentie tegen een derde middel, waardoor hij in wezen onbehandelbaar werd met de huidige medicijnen.

Deze bevinding ‘ondersteunt het idee dat de opwarming van de aarde kan bijdragen aan de evolutie van deze schimmelpathogeen of andere nieuwe schimmelpathogenen’, zegt Linqi Wang, microbioloog aan het Instituut voor Microbiologie van de Chinese Academie van Wetenschappen en co-auteur van een het onderzoek, tegen Science.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours