Het kleinste land ooit met een Olympische plak 

Estimated read time 4 min read

360 kiest een door de buitenlandse pers beschreven sportevenement, van voetbal tot Grieks-Romeins worstelen. Deze keer de Olympische Spelen, met de bijzondere deelnemende landen zoals het piepkleine San Marino.

Dwergstaat San Marino op het podium

‘San Marino wachtte 61 jaar op zijn eerste Olympische medaille. Daarna nog maar twee dagen op de volgende’, schreef The New York Times in de zomer van 2021. Hoewel het in de oostelijke Apennijnen in Italië gelegen landje sinds 1960 deelnam aan de Olympische Spelen, wist het land tot de laatste editie in Tokio nog nooit het podium te halen. 

Daar bracht de San Marinese Alessandra Perilli drie jaar geleden verandering in: ze won brons op het schiet-onderdeel trap en pakte daarmee de eerste olympische medaille voor de microstaat (ongeveer 34 duizend inwoners op 61 vierkante kilometer). ‘Tranen van vreugde als San Marino het kleinste land wordt met een Olympische medaille’, meldde Reuters destijds. Het record was tot die tijd in handen van Bermuda, dat pakweg 70.000 inwoners telt. 

‘San Marino stuurde vijf atleten naar Tokio en kwam thuis met 3 medailles’

Alsof die allereerste medaille nog niet bijzonder genoeg was, ging San Marino twee dagen later opnieuw de boeken in. Samen met Gian Marco Berti legde Perilli beslag op een zilveren plak, wederom op het onderdeel trap bij het schieten. Ook daarmee was de medailleoogst nog niet voorbij: San Marino bleek in Japan op nog een onderdeel succesvol. Worstelaar Myles Amine veroverde een bronzen medaille bij de middengewichten (klasse tot 86 kilogram).

En dus kopte EuroNews: ‘Tokio 2020: Vergeet de VS en China, het piepkleine San Marino is het succesvolste land tijdens deze Spelen.’ Kijkend naar de grootte van de delegatie en het aantal medailles, werden grootmachten Amerika en China door het kleine San Marino met speels gemak verslagen. ‘San Marino stuurde vijf atleten naar Tokio en kwam thuis met 3 medailles – een zilveren en twee bronzen.’ 

Tijdens de Spelen in Parijs is San Marino opnieuw van de partij. Dit keer met drie atleten, onder wie de eerdere medaillewinnaars Perilli en Amine. Ook boogschutter Giorgia Cesarini maakt deel uit van de delegatie. Wie weet lukt het een van hen om de eerste gouden plak voor de dwergstaat binnen te slepen. 

Vaticaanstad mikt op deelname aan de Spelen van 2028

‘Sport is het middel bij uitstek om vrede en verbroedering tot stand te brengen in deze versplinterde wereld.’ Met die woorden sprak Paus Franciscus dit voorjaar ruim honderd sporters toe die zijn aangesloten bij het sportinstituut Athletica Vaticana in Vaticaanstad, meldt Vatican News.

Bij de officiële opening van Athletica Vaticana in 2019 sprak Monseigneur Melchor José Sanches, minister van Cultuur en Sport van Vaticaanstad, tegen The Guardian de sportieve ambities van de natie uit: ‘Onze terugkerende droom is dat we op termijn de vlag van de Heilige Stoel zien wapperen tijdens de openingsceremonie van Olympische Spelen.’

Het Vaticaanse sportcollectief biedt plaats aan alle sporters in Vaticaanstad

Vijf jaar later in Parijs is het nog niet zover, maar het Vaticaan stelt alles in het werk om in 2028 wél sporters af te vaardigen naar de Zomerspelen in Los Angeles. Het IOC (Internationaal Olympisch Comité) stelt als voorwaarde voor toelating dat vijf nationale sportbonden zijn aangesloten bij de erkende internationale sportfederaties: met atletiek, wielrennen en taekwondo is Vaticaanstad daar al in geslaagd. De vijf sportbonden moeten vervolgens toetreden tot het nog op te richten Nationaal Olympisch Comité van Vaticaanstad. De afgelopen jaren liet Vaticaanstad zich al wel met een voetbal-en een cricketteam vertegenwoordigen tijdens internationale sportevenementen zoals de Middellandse Zee Spelen. Sinds 2018 verschijnen sporters uit Vaticaanstad aan de start tijdens de officiële atletiekkampioenschappen voor Kleine Staten van Europa.

Uit het profiel van Athletica Vaticana op de internationale katholieke nieuwssite CatholicTT blijkt dat het Vaticaanse sportcollectief plaats biedt aan alle sporters in Vaticaanstad: ‘Het team heeft een inclusieve geest: van Afrikaanse migranten, leden van de Zwitserse Garde, medewerkers op het postkantoor of in het museum tot apothekers, timmermannen en restaurateurs van de werken Raphaël. Mannen en vrouwen: van 19 tot 65.’

In een persoonlijk interview voor L’Osservatore Romano gaat Paus Franciscus in op de herkomst van het Griekse woord “athletica”. Volgens de kerkvorst gaat het niet om ‘concurrerend zegevieren over anderen. Om eerlijk te zijn suggereert de etymologie van “athletica” een taak die moet worden uitgevoerd. Sport is ieders recht en helpt om te leven, als een sociale ervaring van gemeenschap. Zodat niemand alleen achterblijft.’

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours