Megafraude met antieke kunst
De openbaar aanklager van Manhattan heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen ‘een vooraanstaande, aan Princeton opgeleide antiekhandelaar die nu in Italië woont’. Dat schrijft The New York Times nadat de krant inzage heeft gehad in het tachtig pagina’s tellende arrestatiebevel. Het zou gaan om Edoardo Almagià; hij wordt beschuldigd van het doorverkopen van gestolen kunst die toebehoort aan de Italiaanse staat.
Volgens de aanklagers deed hij zaken met grafrovers en probeerde hij de geroofde kunst wit te wassen
Volgens de krant zou het gaan om zo’n 1700 kunstobjecten, waaronder Romeinse sculpturen en Etruskisch aardewerk. Als kunsthandelaar zou Almagià kunstwerken verkopen aan belangrijke musea en verzamelaars, maar volgens de aanklagers deed hij ook zaken met grafrovers en probeerde hij de geroofde kunst wit te wassen en via het legale circuit te verkopen.
Er zijn al 221 antieke kunstobjecten teruggevonden die zijn gelinkt aan Almagià, met een gezamenlijke waarde van bijna 6 miljoen dollar. Er werden voorwerpen teruggevonden uit het Cleveland Museum of Art en diverse andere instellingen.
Kunst van achter de tralies
Jesse Krimes was net afgestudeerd aan de kunstacademie toen hij werd veroordeeld voor een drugsdelict. Tijdens zijn eerste jaar in de gevangenis probeerde hij met de weinige beschikbare middelen zijn artistieke talent verder te ontwikkelen. Haargel, papier, touwtjes, elastiekjes: alles kon van pas komen.
Na zijn vrijlating richtte Krimes een centrum op dat kunstenaars in de gevangenis ondersteunt
Krimes drukte foto’s uit The New York Times af op natte resten zeep, stopte vervaagde, omgekeerde portretten in uitgesneden speelkaarten en lijmde ze aan elkaar met tandpasta. Purgatory werd een verzameling van 292 werken. Galerie Jack Shainman in New York exposeerde zijn Apokaluptein: 16389067. Na zijn vrijlating richtte Krimes een centrum op dat kunstenaars in de gevangenis ondersteunt. De installatie Naxos maakte hij met 9000 steentjes die van verschillende luchtplaatsen werden geraapt, aldus It’s Colossal.
Minister bang voor bananen
De Zweedse minister voor Gelijkheid, Paulina Brandberg, heeft ‘de raarste fobie ter wereld’: bananen, zo schrijft Expressen. De angst van de liberale minister is een nationaal gespreksonderwerp geworden, nadat e-mails hadden onthuld dat haar afkeer zo sterk is dat haar assistenten ruimtes controleren op het verboden fruit voordat ze ergens binnenkomt.
In een gelekte e-mail aan het kantoor van de Zweedse parlementsvoorzitter staat dat er ’geen sporen van bananen in de kamer mogen zijn’ voordat Brandberg een vergadering met een collega bijwoont, vanwege een ‘sterke allergie’. Tegen de Zweedse krant zegt de minister nu dat haar angst voor bananen inderdaad ‘lijkt op een soort allergie’ en dat ze er professionele hulp voor heeft gezocht.
‘Ik vind het verontrustend als een hardwerkende minister bijna wordt gereduceerd tot een fobie’
De premier van Zweden, Ulf Kristersson, zei donderdag dat het probleem van Brandberg geen invloed had gehad op het werk van de regering. ‘Ik heb alle respect voor mensen met verschillende fobieën,’ zei hij. ‘Ik vind het verontrustend als een hardwerkende minister bijna wordt gereduceerd tot een fobie en mensen er de draak mee steken. Ik vind dat je daar boven moet staan.’
Brandbergs bananenfobie was onlangs nog onderwerp van een grap in het satirische programma Svenska nyheter (’Zweeds nieuws’, een soort Zweedse variant van De avondshow met Arjen Lubach) van de Zweedse publieke omroep SVT.
Oude films leggen Bollywood geen windeieren
Bollywood, India’s veelgeprezen, in Moembai gevestigde filmindustrie, is getuige van een ongekende opleving van rereleases (heruitgaven) van beroemde films uit het verleden. Tientallen van dit soort films zijn dit jaar in veel Indiase steden in de bioscoop te zien geweest, veel meer dan ooit tevoren. De filmindustrie van het land, die goed is voor 200 miljard dollar, probeert haar omzet veilig te stellen, nadat ze de afgelopen jaren diverse klappen heeft gekregen.
In een land als India, dat meer films per jaar produceert dan Hollywood, ‘is cinema in wezen een massamedium’, schrijft Al Jazeera. ‘Het overgrote deel van de films wordt in de donkere en dromerige beslotenheid van een bioscoop ervaren, waar het nieuwste aanbod op een 70mm-scherm wordt vertoond.’
Veel heruitgebrachte films brengen nu meer op dan toen ze voor het eerst in de bioscopen te zien waren
De coronapandemie trof de Indiase filmindustrie hard, een crisis die nog verergerd is door de opkomst van streamingkanalen. Tijdens de pandemie moesten 1500 tot 2000 bioscopen sluiten. De meeste daarvan beschikten over maar één zaal en waren niet opgewassen tegen de grote filmtheaters die in winkelcentra in het hele land als paddenstoelen uit de grond schoten, aldus het Qatarese nieuwsnetwerk. Daarnaast hebben enkele grote filmstudio’s het afgelopen jaar flink moeten toeleggen op kostbare films die niet het publiek bereikten waarop gehoopt werd, wat leidde tot verliezen bij studio’s én grote bioscoopketens die het moeten hebben van hoge bezoekersaantallen.
Tegen die achtergrond besloten bioscoopeigenaren en filmmakers om oude films opnieuw uit te brengen. Veel van de films die opnieuw in de bioscoop te zien zijn, waren in eerste instantie ook een groot succes, maar andere niet – tot nu toe. Volgens de Indiase filmindustrie-analist Taran Adarsh werkt het model van rereleases goed, zo zegt hij tegen Al Jazeera. Veel heruitgebrachte films brengen nu meer op dan toen ze voor het eerst in de bioscopen te zien waren.
Bots op X beïnvloeden verkiezingen
Met de Ghanese presidentsverkiezingen van 7 december in aantocht hebben onderzoekers op X een netwerk van 171 botaccounts ontdekt die ChatGPT gebruiken om berichten te schrijven die gunstig zijn voor de zittende New Patriotic Party (NPP). Volgens onderzoek door NewsGuard, een website die tools biedt om de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van nieuwsbronnen te beoordelen, promoten de bots NPP-kandidaat Mahamudu Bawumia, tevens de zittende president, en zijn rechtse standpunten, waarbij ze vaak de hashtags #Bawumia2024, #NPP en de NPP-slogan #ItIsPossible gebruiken. ‘Het primaire doel van het netwerk lijkt te zijn om pro-NPP-berichten te versterken, de regering-Bawumia te promoten en de oppositie aan te vallen,’ zei McKenzie Sadeghi van NewsGuard tegen Rest of World. Volgens NewsGuard is het aantal botaccounts op X die nepnieuws verspreiden toegenomen sinds de overname van Twitter door Elon Musk in 2022.
Honger door hogere voedselprijzen
De voedselprijzen hebben in oktober het hoogste niveau in anderhalf jaar bereikt, aldus de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN. ‘Een nieuwe klap voor landen met minder financiële middelen’, aldus El País. Gewapende conflicten en extreme weersomstandigheden zijn verantwoordelijk voor de stijging van de voedselprijzen. De situatie wordt verergerd door de financiële spanningen in het Mondiale Zuiden, waar regeringen weinig middelen hebben om te reageren op voedseltekorten. In landen als Soedan, Zuid-Soedan, Palestina, Haïti en Mali is de situatie bijzonder ernstig en zijn ‘dringende maatregelen’ nodig om acute hongersnood te voorkomen, aldus de FAO. De prijsindex van de organisatie steeg in oktober met 2 procent, een stijging van ongeveer 5,5 procent ten opzichte van een jaar geleden.