
Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:
» Vaticaan: paus Franciscus voor het eerst in lange tijd weer in het openbaar verschenen
» VS: Hooggerechtshof oordeelt dat bendeleden mogen worden gedeporteerd
Bolivianen vluchten over de grenzen naar aanliggende landen
De economische crisis in Bolivia is nog drastischer geworden. Volgens de officiële wisselkoers staat 6,95 Boliviano gelijk aan één Amerikaanse dollar, maar op de alsmaar groeiende informele markt is dit inmiddels 13 Boliviano. De buitenlandse valutareserves zijn gezakt van 15 miljard dollar in 2014 tot 2 miljard in 2024. Daarbij komt dat de brandstofvoorraad in het land blijft afnemen, bericht The Rio Times.
De nationale valuta, Boliviano, heeft ongeveer veertig procent van zijn waarde verloren ten aanzien van de Amerikaanse dollar sinds 2023. Beperkte importmogelijkheden en gesubsidieerde brandstof hebben geleid tot tekorten, meldt France24. Terwijl er op straat protesten zijn tegen de inflatie en de hoge prijzen, zijn president Luis Acre en zijn voorganger Evo Morales verwikkeld in een strijd om het presidentschap met het oog op de verkiezingen in augustus.

Nu de crisis een nieuw dieptepunt heeft bereikt, beslissen sommige Bolivianen om over de grenzen naar oplossingen te zoeken. Grote migratiestromen van Bolivianen trekken richting Peru, ten noorden van het land, op zoek naar basisgoederen of met de bedoeling een nieuw leven in het buurland op te bouwen. Uit angst voor een hoge toename van illegale immigratie heeft buurland Chili het aantal militaire eenheden langs de grens opgeschroefd. Experts vergelijken de Boliviaanse crisis nu met die van Venezuela, waar duizenden zijn geëmigreerd in de hoop op betere economische kansen elders, aldus The Rio Times.