Socialisten winnen regionale verkiezingen in Catalonië

Estimated read time 2 min read

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» President Poetin vervangt minister van Defensie Sjojgoe

» Tientallen doden bij overstromingen op Sumatra

Desondanks moet de partij op zoek naar een coalitiepartner

De socialistische regeringspartij van Spanje is zondag als winnaar uit de bus gekomen bij de regionale verkiezingen in Catalonië. Dat schrijft El Mundo. De verkiezingen werden gezien als een lakmoesproef voor de amnestiemaatregel van premier Pedro Sánchez voor Catalonische separatisten.

360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De socialistische partij, een regionale tak van de regeringspartij van Sánchez, heeft niet genoeg zetels behaald om alleen te kunnen regeren. Ze hebben echter voor het eerst in meer dan tien jaar de mogelijkheid een regionale regering vormen, onder leiding van een anti-onafhankelijkheidspartij. De partijleider, Salvador Illa, sprak zondagavond laat zijn aanhangers toe op het socialistische hoofdkwartier in Barcelona: ‘Voor het eerst in vijfenveertig jaar hebben we de verkiezingen in Catalonië gewonnen, zowel wat zetels als stemmen betreft. De Catalanen hebben besloten een nieuw tijdperk in te luiden.’

Illa, die verbeteringen heeft beloofd op het gebied van sociale voorzieningen, onderwijs en droogtebeheer, had 68 van de 135 zetels in het Catalaanse parlement nodig om een regering te vormen. Zondag kreeg zijn partij er slechts 42, wat betekent dat hij steun zal moeten zoeken bij de pro-onafhankelijkheidspartij Esquerra Republicana de Catalunya (Catalaans Republikeins Links) en de linkse Comuns.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours