Wereldnieuws: Ode aan de Oost-Europese kiosk & meer

Estimated read time 6 min read

Te pittig verklaard

De Deense autoriteiten hebben drie soorten instantnoedels van het Koreaanse merk Samyang uit de handel genomen, aldus The Korea Times. De reden: ze zijn te pittig. De Deense voedselveiligheidsautoriteit besloot de producten te weren vanwege het ‘risico op acute vergiftiging door een hoog gehalte capsaïcine’.

 De stof kan in grote hoeveelheden zorgen voor misselijkheid, overgeven, buikpijn en diarree

Capsaïcine is de chemische verbinding in pepers die het branderige gevoel in de mond veroorzaakt. De stof kan in grote hoeveelheden zorgen voor misselijkheid, overgeven, buikpijn en diarree. De Buldak Spicy Noodles-lijn krijgt internationaal veel aandacht sinds op sociale media de zogenoemde ’Spicy Noodle Challenge’ rondgaat, waarbij mensen worden uitgedaagd om de extreem pittige noedels te eten.

Verboden noedels, vrouwen in de visserij gezocht & meer kort wereldnieuws.

Ode aan de Oost-Europese kiosk

Nog maar even en ze zijn uit het straatbeeld verdwenen, de  futuristische en felgekleurde hotdogkraampjes, bloemenwinkels, wisselkantoren, loketten en meer. Veel van de iconische kiosken in voornamelijk Oost-Europa, werden ontworpen door de Sloveense ontwerper Saša J. Mächtig. Deze modules, vervaardigd uit versterkt glasvezel, waren bedoeld als losse eenheden die aan elkaar gekoppeld konden worden om grotere clusters te vormen.

Met de jaren zijn de kiosken verouderd en aangetast door weer en wind

Met de jaren zijn de kiosken verouderd en aangetast door weer en wind, aldus It’s Colossal. Velen zijn inmiddels verlaten of verwijderd. Sommige kiosken zijn nog in gebruik of hebben een opknapbeurt gekregen. Een nieuw boek, Kiosk: The Last Modernist Booths Across Central and Eastern Europe, David Navarro en Martyna Sobeckam onttrekt meer dan 150 voorbeelden aan de vergetelheid. Het modulaire ontwerp van de K67-kiosk, laat zien hoe deze kleine bouwwerken ooit een integraal onderdeel vormden van het stedelijke leven in Centraal- en Oost-Europa. 

Verboden noedels, vrouwen in de visserij gezocht & meer kort wereldnieuws.

Opkomst ziekmakende schimmels 

Wetenschappers vrezen al langer dat schimmels gevaarlijker worden voor mensen door klimaatopwarming. Die zorg is werkelijkheid geworden: onderzoek gepubliceerd Nature Microbiology suggereert dat hogere temperaturen leiden tot besmettelijkere schimmels die vaker resistent zijn tegen medicijnen.

Toen ze hem blootstelden aan hogere temperaturen, ontwikkelde hij snel resistentie tegen een derde middel

Tijdens een onderzoek naar schimmelinfecties in Chinese ziekenhuizen ontdekten de onderzoekers een schimmel die die twee patiënten ziek maakte, maar nog niet eerder was gemeld bij mensen. De ziekteverwekker was al resistent tegen de twee meest gebruikte antischimmelmedicijnen en toen ze hem blootstelden aan hogere temperaturen, ontwikkelde hij snel resistentie tegen een derde middel, waardoor de schimmel in wezen onbehandelbaar werd met de huidige medicijnen.

Deze bevinding ‘ondersteunt het idee dat de opwarming van de aarde kan bijdragen aan de evolutie van deze schimmelpathogeen of andere nieuwe schimmelpathogenen’, zegt Linqi Wang, microbioloog aan het Instituut voor Microbiologie van de Chinese Academie van Wetenschappen en co-auteur van een het onderzoek, tegen wetenschapstijdschrift Science.

Verboden noedels, vrouwen in de visserij gezocht & meer kort wereldnieuws.

Schietgrage politici 

In Kenia maken de media zich zorgen over een vreemd fenomeen die parlementariërs in zijn greep lijkt te hebben. ‘When MPs go trigger-happy’, kopt Daily Nation, omdat het aantal gevallen waarbij parlementsleden in het openbaar een vuurwapen trekken de afgelopen jaren is toegenomen.

Het laatste incident kostte op 17 mei het leven aan een taxichauffeur. De tragedie werd veroorzaakt door een ruzie tussen verschillende parlementsleden op een markt in Thika, een uur rijden van hoofdstad Nairobi. De schutter, parlementslid Gabriel Kagombe, staat terecht voor moord.

‘Politieke rivaliteit is de belangrijkste reden voor deze schietpartijen’

Net als hij werden twee andere parlementsleden verdacht van moord, in 2020 en 2022, voordat ze werden vrijgesproken. In juli 2023 deed een video op sociale media de ronde van een parlementslid die met een wapen zwaaide om demonstranten bang te maken. Een paar jaar eerder, in 2017, was het een voormalig senator die in een video het vuur opende op mannen die apparatuur van zijn benzinestation in beslag kwamen nemen.

‘Politieke rivaliteit is de belangrijkste reden voor deze schietpartijen’, aldus Daily Nation. Voor veiligheidsexpert George Musamali, geïnterviewd door de krant, zijn deze incidenten ‘een teken van een land in crisis’. De expert zet ook vraagtekens bij de naleving van wetten omtrent vuurwapenbezit. ‘Er is mogelijk een corruptieprobleem, omdat mensen die geen vuurwapens zouden mogen bezitten, er toch in slagen om ze te krijgen’, zegt hij.

Gezocht: vrouwen in de visserij

In Japan doet een groeiend aantal visserijbedrijven een beroep op vrouwen om de gestage afname van het aantal arbeidskrachten tegen te gaan. Maar de sector ‘wordt op elk niveau door mannen gedomineerd en er heerst in Japan een culturele weerstand tegen vrouwen die op zee hun brood verdienen’, schrijft The Guardian

Een deel van die weerstand is geworteld in folklore. Volgens volksverhalen wordt de godin van de zee ‘jaloers’ als vrouwen aan boord van een vissersboot gaan. De Japanse visserijsector heeft echter dringend arbeidskrachten nodig. Net als andere traditionele sectoren van de Japanse economie vergrijst en krimpt deze sector in gelijke tred met de bevolking. De gemiddelde leeftijd van een Japanse visser nadert de zestig; op sommige plaatsen is dat meer dan zeventig jaar. In 1961 had Japan 700.000 zeevissers in dienst, maar dat aantal was begin jaren negentig meer dan gehalveerd en in 2017 nog eens gehalveerd.

‘Mechanisatie en andere verbeteringen hebben het veel gemakkelijker gemaakt voor vrouwen’

Volgens de meest recente vijfjaarlijkse telling, uitgevoerd in 2018, telt de sector nu slechts 87.000 werknemers, waarvan iets meer dan 11.000 vrouwen, of ongeveer 13 procent. Om dat te veranderen worden er in Tokio wervingsevenementen gehouden voor vrouwen die geïnteresseerd zijn in werken in de visserij, hoewel uit een onderzoek in 2023 bleek dat slechts ongeveer zestig van de driehonderd bedrijven die vacatures open hadden staan, zeiden dat ze vrouwen in dienst zouden nemen.

‘Er zijn banen in de visserij waarvan mensen vroeger dachten dat ze alleen door mannen konden worden gedaan, maar dat is nu niet meer het geval’, zegt Kumi Soejima, universitair hoofddocent aan de Setsunan-universiteit. ‘Mechanisatie en andere verbeteringen – zoals het plaatsen van toiletten op boten – hebben het veel gemakkelijker gemaakt voor vrouwen. Het enige wat nodig is, is een andere mentaliteit.’

De 28-jarige visser Natsumi Nakamura vertelt de Britse krant dat ze met veel onbegrip te maken krijgt. ‘Toen ik mijn buren vertelde dat ik een visser wilde worden, dachten ze dat ik een grapje maakte.’

Verboden noedels, vrouwen in de visserij gezocht & meer kort wereldnieuws.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours