EU bezorgd over mogelijk bezoek van Orbán aan Moskou

Estimated read time 2 min read

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Israël stuurt delegatie naar Qatar om met Hamas te onderhandelen

» Labour behaalt verpletterende overwinning bij Britse verkiezingen

Het bericht is nog door niemand officieel bevestigd

De website van Radio Free Europe / Radio Liberty meldde vandaag dat de Hongaarse premier Viktor Orbán morgen in Moskou de Russische president Vladimir Poetin zal ontmoeten. De informatie is noch door Hongarije, noch door Rusland bevestigd en is ook niet officieel meegedeeld aan de Europese Unie. Maar dit mogelijke bezoek ‘werd al snel veroordeeld door de leiders van het blok’, aldus de website.

360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het bericht komt ‘slechts enkele dagen nadat Hongarije het roulerend voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen, wat veel EU-leden zorgen baart vanwege Orbáns regelmatige pro-Russische uitspraken’. Als het bericht wordt bevestigd, is dit het eerste bezoek van een Europese leider aan Moskou sinds dat van de Oostenrijkse kanselier Karl Nehammer in april 2022.

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, reageerde als eerste door op X te benadrukken dat ‘het roulerende voorzitterschap van de EU geen mandaat heeft om namens de EU een dialoog met Rusland aan te gaan’. Op dinsdag, tijdens een verrassingsbezoek aan Kyiv, riep Orbán op tot een staakt-het-vuren tussen Oekraïne en Rusland, een optie die werd afgewezen door de rest van de EU-lidstaten en door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours