Wereldnieuws: Groot Barrièrerif lijdt aan ‘massale’ verbleking & meer

Estimated read time 7 min read

Leger moet zakenimperium ontmantelen

Hotels, golfbanen, televisiekanalen, grond. De militairen van Thailand staan al lange tijd aan het hoofd van een zeer lucratief imperium. De regering is van plan daar een einde aan te maken, aldus Bangkok Post.

De regering heeft verklaard dat het leger al zijn niet-militaire commerciële activiteiten moet opgeven

De eerste stap is de overdracht van de Kantarat-golfbaan, die in bezit was van de luchtmacht. Het terrein zal worden gebruikt voor de uitbreiding van Don Mueang, de luchthaven van Bangkok, zo bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Defensie. De luchthavenautoriteiten proberen al meer dan vier jaar om de 57 hectare van de golfbaan tussen de twee start- en landingsbanen van de luchthaven terug te krijgen. Het stuk grond is al 68 jaar in bezit van de luchtmacht.

De regering van Srettha Thavisin heeft verklaard dat het leger al zijn niet-militaire commerciële activiteiten moet opgeven. Deze omvatten het beheer van een enorme portefeuille van onroerend goed en hotels, golfbanen en zelfs energiecentrales. 

© Unsplash

The Expedition in Pursuit of Rare Meats

De muurschildering The Expedition in Pursuit of Rare Meats van Rex Whistler is sinds kort weer te zien in Tate Britain samen met een werk van Keith Piper, Viva Voce, een videowerk op twee schermen waarin Whistler wordt ondervraagd door een fictieve professor. De muurschildering uit 1927 is omstreden omdat deze onder andere een zwart kind toont dat bij zijn moeder is weggehaald – die naakt in een boom is afgebeeld – om tot slaaf te worden gemaakt, evenals karikaturen van Chinezen.

Piper zegt dat het juist belangrijk is om de beledigende muurschildering te laten zien

Piper zegt dat het juist belangrijk is om de beledigende muurschildering te laten zien en ‘de geschiedenis te begrijpen’. Het museumrestaurant, waar de muurschildering zich bevindt, werd in 2020 gesloten nadat de ethische commissie van Tate Gallery het kunstwerk als aanstootgevend had aangemerkt.

© Getty Images

Alabama wil ivf-klinieken in bedrijf te houden

Het parlement in Alabama heeft wetgeving aangenomen die aanbieders van in-vitrofertilisatie vrijwaart van civiel- en strafrechtelijke aansprakelijkheid. Dat schrijft The New York Times. Deze wet was nodig omdat een uitspraak van het Hooggerechtshof van Alabama had bepaald dat ingevroren embryo’s als kinderen moeten worden beschouwd, nadat een kliniek was aangeklaagd vanwege het vernietigen hiervan. Als gevolg topten vruchtbaarheidsklinieken in de staat hun behandelingen. 

Na de ondertekening van de wet gaf ten minste één grote kliniek aan de embryotransfers in het kader van ivf-behandeling te hebben hervat. Een andere aanbieder zei tegen The New York Times dat hij niet zeker was van de reikwijdte van de bescherming en zou wachten op ‘juridische opheldering’. Wetgevers en juristen erkenden dat de wet geen antwoord gaf op existentiële vragen die door de rechtbank waren opgeworpen over wanneer iets als een mens kan worden beschouwd, waardoor de kans bestaat dat de wet in de rechtbank alsnog wordt aangevochten. 

Voormalig sekswerker helpt vrouwen met hiv

In Oeganda heeft een op de drie vrouwen die actief is als sekswerker hiv. In de gehele bevolking ligt het percentage dat geïnfecteerd is met het virus op 5 procent – een grote verbetering ten opzichte van dertig jaar geleden, toen dat nog 30 procent was. 

In de sloppenwijken van Kampala ‘doet één vrouw er alles aan om de situatie te verbeteren’, schrijft Africanews over Deborah Nakatudde. Nakatudde is een voormalig sekswerker die al op vijftienjarige leeftijd in het vak verzeild raakte nadat haar ouders overleden. 

Sinds 2010 is Oeganda erin geslaagd hiv met 77 procent terug te dringen

Ze woont en werkt in Bwaise, een van de grootste sloppenwijken in Kampala. In 2008 koos een organisatie voor seksuele en reproductieve gezondheid haar als peer educator voor vrouwen in de sloppenwijk. Maar na afloop van het project voelde Nakatudde dat er een dringende behoefte was om het werk voort te zetten. Ze startte haar eigen organisatie, Serving Lives Under Marginalisation (SLUM), die campagne voert tegen seksueel overdraagbare aandoeningen onder sekswerkers in de sloppenwijken van de stad.

Nakatudde werkt samen met openbare gezondheidsinstellingen in Kampala om hiv-testen en -behandelingen voor sekswerkers mogelijk te maken. Haar stichting licht de sekswerkers ook voor over preventiemethoden, zoals condoomgebruik of pre-expositie profylaxe medicatie (PrEP). Volgens Nakatudde bereikt ze elk jaar meer dan 350 sekswerkers.

Sinds 2010 is Oeganda erin geslaagd hiv met 77 procent terug te dringen. Dat percentage moet in 2030 nul bedragen. 

Groot Barrièrerif lijdt aan ‘massale’ verbleking

Het Groot Barrièrerif is in acht jaar tijd voor de vijfde keer getroffen door een massale koraalverbleking zonder weerga. Dit is het resultaat van een zeehittegolf, ‘een nieuw teken van de verslechterende vooruitzichten voor dit Australische zeewonder als gevolg van de opwarming van de aarde’, schrijft The Sydney Morning Herald.

Onderzoek wijst uit dat twee derde van het 2300 kilometer lange rif tekenen van verbleking vertoont

Onderzoek vanuit de lucht wijst uit dat twee derde van het 2300 kilometer lange rif tekenen van verbleking vertoont, kondigden de autoriteiten aan. De huidige verbleking volgt op vergelijkbare meldingen van aangetaste riffen op het noordelijk halfrond over de hele wereld in de afgelopen twaalf maanden. Ze zijn getroffen door koraalverbleking als gevolg van hogere oceaantemperaturen die worden veroorzaakt door klimaatverandering en bovendien het gevolg zijn van het weerfenomeen El Niño in de Stille Oceaan. 

Methaanuitstoot energie­sector op recordhoogte, voormalig sekswerker helpt vrouwen met hiv & meer kort wereldnieuws.

Methaanuitstoot energie­sector op recordhoogte

De uitstoot van methaan door de wereldwijde energiesector heeft vorig jaar een recordhoogte bereikt, zo blijkt uit gegevens die woensdag zijn vrijgegeven door het Internationaal Energieagentschap (IEA). Hoewel dit krachtige broeikasgas verantwoordelijk is voor ongeveer 30 procent van de cumulatieve opwarming van de aarde sinds de industriële revolutie, werd er tot voor kort geen rekening mee gehouden in internationale klimaatovereenkomsten.

Dat veranderde in 2021, toen tijdens de klimaattop in Glasgow een alliantie van zo’n honderd landen zich ertoe verplichtte de wereldwijde uitstoot van dit broeikasgas tegen 2030 met 30 procent te verminderen. Een van de sectoren waarin volgens deskundigen het gemakkelijkst aanzienlijke reducties kunnen worden bereikt, is energie (de andere grote uitstoters zijn landbouw en veeteelt). Maar ondanks alle toezeggingen in de afgelopen jaren is de uitstoot nog steeds niet gedaald. ‘De methaanuitstoot van fossiele brandstoffen gaat onverminderd door en voedt zo de klimaatcrisis,’ aldus El País.

Het IEA schat dat de uitstoot van deze energiesector in 2023 130 miljoen ton bedroeg

Het Internationaal Energieagentschap schat dat de uitstoot van deze energiesector in 2023 130 miljoen ton bedroeg. Lekkage in de olie-industrie – bijvoorbeeld tijdens de winning en het transport – was goed voor 50 miljoen ton. Daarna volgen steenkoolgerelateerde werkzaamheden (40 miljoen) en aardgas (30 miljoen). Nog eens 10 miljoen ton was gerelateerd aan de verbranding van biomassa. De uitstoot van vorig jaar steeg ten opzichte van 2022 en is vergelijkbaar met die van 2019, toen het vorige record werd gevestigd, aldus het IEA.

‘Het is essentieel om de uitstoot te verminderen,’ verklaarde Christophe McGlade, hoofd van de afdeling energievoorziening van het IEA, tijdens een virtuele ontmoeting met de internationale pers. Het IEA blijft echter optimistisch. ‘Verwacht wordt dat de inspanningen om de methaanuitstoot te verminderen in 2024 zullen versnellen,’ aldus het internationale agentschap.

Tijdens de laatste klimaattop in Dubai zijn zo’n tweehonderd regeringen overeengekomen om ‘de methaanuitstoot tegen 2030 aanzienlijk te verminderen’. Het rapport dat woensdag werd gepresenteerd, wijst erop dat ‘als alle toezeggingen’ die ‘tot nu toe door landen en bedrijven zijn gedaan, volledig en op tijd worden uitgevoerd, het voldoende zou zijn om de methaanuitstoot van fossiele brandstoffen tegen 2030 met 50 procent te verminderen’.

© Getty Images

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours